Historisk arkiv

Evalueringsrapporter om institusjonsutvikling i utviklingsland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.76/98
Dato 15. juni 1998

Evalueringsrapporter om institusjonsutvikling i utviklingsland

Utenriksdepartementet har nylig fått gjennomført en evaluering av erfaringene med institusjonsutvikling som del av bistanden. Det har vært en viktig målsetning for norsk bistandspolitikk på 1990-tallet å bidra til å utvikle effektive forvaltningsinstitusjoner og andre organisasjoner i mottakerlandene.

Institusjonsutvikling foregår gjerne i form av samarbeid mellom partnerorganisasjoner i Norge og i mottakerlandet. Det kan for eksempel dreie seg om samarbeid mellom universiteter eller mellom offentlige direktorater, frivillige organisasjoner eller private bedrifter. Evalueringen har undersøkt resultatene av slik innsats i Mosambik, Zimbabwe, Tanzania, Namibia, Sri Lanka, Indonesia og De palestinske områder.

Evalueringsrapporten konkluderer med at både i UD og NORAD er det stor forståelse av at institusjonsutvikling er en nøkkelfaktor i bistandspolitikken. Rapporten konkluderer videre med at kunnskapsnivået omkring disse spørsmål er høyt både i de offentlige forvaltningsinstitusjoner og frivillige organisasjoner som deltar fra norsk side, og at man ikke har opplevd problemer med at de norske organisasjonene har fått en for dominerende rolle overfor sine søsterorganisasjoner i sør. Det viser seg at faktisk er interessen for denne typen partnerskap større i samarbeidslandene enn i Norge.

Studien påpeker at det fortsatt eksisterer betydelig uklarhet om den praktiske utvikling av bistandsprogrammer med institusjonsutvikling som mål. Det påpekes også at institusjonsutvikling i samarbeid med norske partnere er kostbart, og at denne formen må veies opp mot andre metoder som koster mindre, f. eks bruk av lokale rådgivere.

Evalueringen anbefaler at institusjonsutvikling fortsatt bør være et satsningsområde for norsk bistand. UD oppfordres til å tillate at det eksperimenteres med nye tilnærmingsmåter og til å spille en mer aktiv rolle med å profilere norske synspunkter på institusjonsutvikling i internasjonale sammenhenger, f.eks. innen FN og OECD.

Evalueringen består av fire delstudier og en syntesestudie. Rapportene kan fås ved henvendelse til Diakonhjemmets internasjonale senter ved koordinator for studien, fagkonsulent Stein Erik Kruse, tlf. 22 45 18 11, sentralbord 22 45 18 18, faks 22 45 18 10.

Lagt inn 15. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen