Historisk arkiv

Gjennombrudd i arbeidet for å beskytte menneskerettighetsaktivister.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 24/98
5. mars 1998

Gjennombrudd i arbeidet for å beskytte menneskerettighetsaktivister.

Teksten til FN-erklæringen om “Human Rights Defenders” (menneskerettighetsaktivister) ble vedtatt i en FN-arbeidsgruppe i går, etter 13 års tidvis meget vanskelige forhandlinger. Erklæringen vil bli endelig vedtatt av FNs Generalforsamling til høsten.

Erklæringen fremhever spesielt at de sentrale menneskerettighetene, som ytringsfrihet og organisasjonsfrihet, retten til en rettferdig rettergang m.m., må gjelde for de som kjemper aktivt mot staters brudd på slike rettigheter. Dette kan være journalister, advokater, fagforeningsledere, studenter, og andre enkeltpersoner eller organisasjoner. Mange menneskerettighetsaktivister betaler en høy pris for sitt engasjement og mot. Trakassering, fengsling uten rettergang og til og med drap og “forsvinninger” har ofte vært følgen. Derfor har det vært viktig å få til en FN-erklæring som stadfester retten til å forsvare andres menneskerettigheter, slik at terskelen for forfølgelse av menneskerettighetsforsvarerne blir høyere.

Arbeidsgruppen, som er nedsatt av FNs Menneskerettighetskommisjon, har vært preget av store politiske motsetninger, noe som har medført at arbeidet har tatt svært lang tid. Forhandlingene har de siste 5 år vært ledet av spesialrådgiver Jan Helgesen. Enigheten om erklæringsteksten må ses som et svært positivt signal til feiringen av 50-årsjubileet for Verdenserklæringen om menneskerettighetene.

Utenriksdepartementet, 5. mars 1998

Lagt inn 6 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen