Historisk arkiv

Hanne Sofie Greve norsk dommer til den nye Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 10/98
28.01.98

Hanne Sofie Greve norsk dommer til den nye Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Europarådets Parlamentarikerforsamling kunngjorde i dag valget av lagmann Hanne Sofie Greve som norsk dommer til den nye europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, Frankrike.

Den nye Domstolen skal bestå av 40 dommere, én fra hver stat som er part i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen av 1950. I går ble dommere fra 30 stater valgt, hvor av fem kvinner, inkludert lagmann Greve. De øvrige dommere forventes valgt under Europarådets Parlamentarikerforsamlings sesjon i april.

Den nye europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg vil tre i funksjon 1. november 1998. Den er ment å effektivisere kontrollsystemet etter Den europeiske menneskerettighets-konvensjon av 1950 og skal erstatte dagens Menneskerettighetskommisjon og Menneske-rettighetsdomstol som har fungert som deltidsorganer. Den nye Domstolen skal være et permanent, heltidsorgan, hvor dommerne er valgt for en periode på seks år.

Lagmann Hanne Sofie Greve er født i Tønsberg i 1952, ble cand. jur.(1976) og senere (1988) dr.juris ved Universitetet i Bergen. Hun har bred erfaring som dommer, senest ved Gulating lagmannsrett der hun nå er lagmann. Hun har vært engasjert i en rekke nasjonale og internasjonale prosjekter der menneskerettigheter har stått i fokus.

Utenriksdepartementet, 28. januar 1998

Lagt inn 29 januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen