Historisk arkiv

Kina og Norge samarbeider om å redusere utslipp av klimagasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.125/98
Dato 21. oktober 1998

Kina og Norge samarbeider om å redusere utslipp av klimagasser

Kina og Norge undertegner i dag en avtale om finansiering og gjennomføring av et prosjekt for å redusere utslippene av klimagasser i Kina. Avtalen undertegnes av vise-minister for teknologi og vitenskap, Deng Nan, og statssekretær i Utenriksdepartementet, Leiv Lunde. Avtalen er en oppfølging av intensjonsavtalen som ble undertegnet for et halvt år siden. Prosjektet er en del av prøvefasen for felles gjennomføring mellom u-land og i-land av klimatiltak under Klimakonvensjonen.

Avtalen er blant de første Kina undertegner med andre land om felles gjennomføring av klimatiltak. I avtalen vises til Kyoto-protokollen, som har bestemmelser om at utslippsreduksjonen fra denne typen samarbeid vil kunne godskrives investor-landet. Denne muligheten blir imidlertid avhengig av utfallet på de videre klimaforhandlingene, bl.a. på den kommende partskonferansen i Buenos Aires, 2.-13. november d.å. Fra norsk side ser vi det som meget viktig at man på denne måten kan bidra til å vinne felles erfaringer fra praktisk prosjektsamarbeid om reduksjon av klimagasser. Man legger også stor vekt på at avtalen inngås med en av de viktigste og tyngste deltakerland i de pågående globale forhandlingene om klimaendring.

Prosjektet går ut på å bedre energieffektiviteten i et kullfyrt varmekraftverk i Shanqui i Henan-provinsen. Dette oppnås ved å ta i bruk ny teknologi som bedrer energiutnyttelsen med 30-40%. Prosjektet er beregnet å redusere CO2-utslippene med i underkant av 100.000 tonn årlig. I tillegg reduseres også lokale luftforurensninger, bl.a. utslipp av svoveldioksyd og kullstøv. Fra kinesisk side blir det lagt stor vekt på de positive lokale miljøvirkningene.

Norge bidrar med inntil 37.5 mill. kr. til prosjektet. Midlene kommer fra Klimafondet på Utenriksdepartementets budsjett.

Lagt inn 21. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen