Historisk arkiv

Lagdommer Erik Møse innvalgt som dommer ved Rwanda-domstolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 133/98
Dato: 3. november 1998

Lagdommer Erik Møse innvalgt som dommer ved Rwanda-domstolen

FNs generalforsamling valgte den 3. november lagdommer Erik Møse inn som dommer ved den internasjonale domstolen for Rwanda for en periode på fire år. Den norske kandidaten ble valgt i første valgomgang som en av 18 kandidater til 9 plasser.

Erik Møse er for tiden dommer ved Borgarting lagmannsrett. Møse har ved siden av stillinger som bl.a. dommer, høyesterettsadvokat og embeder i Justisdepartementet, hatt en rekke verv både nasjonalt og internasjonalt, særlig i egenskap av ekspert på menneskerettigheter.

Rwanda-domstolen har sete i Arusha, Tanzania og ble etablert av FNs sikkerhetsråd for å straffeforfølge alvorlige internasjonale forbrytelser som folkemord og andre forbrytelser mot menneskeheten begått under borgerkrigen i Rwanda i 1994. Domstolen har nylig avsagt de første domfellelsene for folkemord noensinne. De domfelte er den tidligere statsminister i Rwanda og en tidligere borgermester. Førstnevnte har innrømmet skyld etter folkemordtiltalen, og dermed stadfestet den tidligere regjerings ansvar for grusomhetene som ble begått i Rwanda under borgerkrigen.

Det Kgl. Utenriksdepartement, 3. november 1998

Lagt inn 4. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen