Historisk arkiv

Menneskerettighetsminister Frafjord Johnson beklager drapet på biskop Gerardi i Guatemala

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 52/98
Dato: 28. april 1998

Menneskerettighetsminister Frafjord Johnson beklager drapet på biskop Gerardi i Guatemala

- På norsk side beklager vi meget sterkt drapet på biskop Juan Gerardi Conedera 26. april, sier menneskerettighetsminister Frafjord Johnson.

Gerardi var en framtredende MR-forkjemper og arbeidet nå ved erkebiskopens MR-kontor, hvor han var en av de hovedansvarlige for det prosjektet som i tre år har samlet inn vitnesbyrd og utarbeidet en omfattende rapport om voldshandlinger begått under konflikten i Guatemala. Arbeidet er av stor betydning for forsoningsprosessen i landet, og har bl.a. vært støttet fra norsk side. Erkebiskopens MR-kontor har fra 1994 mottatt i alt NOK 5,2 mill i støtte. Rapporten ble framlagt 24. april.

- Det er vanskelig å se hendelsen annet enn som et anslag mot fredsprosessen i Guatemala, og det er nå av avgjørende betydning at de skyldige blir identifisert og straffet, framhever Frafjord Johnson.

På norsk side har en merket seg at regjeringen har nedsatt en egen undersøkelseskommisjon på høyt nivå, og at FNs verifikasjonskontor MINUGUA har oppnevnt en egen observatørgruppe til å følge etterforskningen i saken.

- Fra norsk side er vi opptatt av at det bringes klarhet i denne saken, sier Frafjord Johnson. Norske myndigheter vil følge utviklingen i saken nøye.

Det Kgl. Utenriksdepartement, 28. april 1998

Lagt inn 28. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen