Historisk arkiv

Menneskerettighetsministeren kritiserer offentlige henrettelser i Rwanda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 50/98
Dato: 24. april 1998

Menneskerettighetsministeren kritiserer offentlige henrettelser i Rwanda

Jeg er en kraftig og prinsipiell motstander av dødsstraff, og reagerer derfor naturlig nok sterkt på meldingen om henrettelser av dødsdømte etter folkemordet i Rwanda, sier menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson.

Det er et sterkt behov for et rettsoppgjør etter folkemordet i Rwanda hvor anslagsvis 800 000 mennesker ble drept. Uten et skikkelig rettsoppgjør vil det ikke være mulig å skape forsoning i landet. Jeg er allikevel av den oppfatning at dødsstraff ikke kan forsvares.

Jeg var selv i Rwanda for noen måneder siden, sier menneskerettighetsministeren, og fikk da en sterk opplevelse av hvordan skyggene fra folkemordet fortsatt stenger for fred og forsoning i landet. Det er å håpe at de henrettelsene som nå er gjennomført vil bli en engangshendelse, og i stedet vil bli fulgt opp med andre straffetiltak for forbrytelser i forbindelse med folkemordet.

Det er nå mer enn noen gang behov for at det internasjonale samfunn går inn og støtter opp om tiltak som kan bidra til et rettferdig rettsoppgjør som grunnlag for fred og forsoning, og til tiltak for å øke respekten for grunnleggende menneskerettigheter.

Utenriksdepartementet, 24. april 1998

Lagt inn 27. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen