Historisk arkiv

Miljøvern i fokus for Antarktiskonferanse i Tromsø 25. mai - 5. juni

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 56/98
Dato: 8. mai 1998

Miljøvern i fokus for Antarktis-konferanse i Tromsø 25. mai - 5. juni

Det 22. møte mellom landene som har tiltrådt Antarktistraktaten finner sted i Tromsø 25. mai - 5. juni. Det er andre gang et slikt møte finner sted i Norge, som var en av traktatens opprinnelige signatarmakter. I dag er det 26 land som har full - såkalt konsultativ - status under traktaten, som i tillegg er underskrevet av 17 land. De årlige møter følges også av representanter for vitenskapelige, turisme- og miljøvernorganisasjoner. Møtene gir anledning til drøfting av sentrale spørsmål for det internasjonale samfunns forvaltning av Antarktis.

Årets møte - ATCM XXII (for Antarctic Treaty Consultative Meeting) - vil bli offisielt åpnet av utenriksminister Knut Vollebæk lørdag 30. mai. I sin tale til møtet vil Vollebæk redegjøre for det norske syn på situasjonen for Antarktis-samarbeidet og de utfordringer det står overfor. Sentralt her står betydningen av at traktatens miljøvernprotokoll, den såkalte Madrid-protokollen av 1991, nå er trådt i kraft. Norsk Polarinstitutts direktør Olav Orheim ventes valgt til første formann for den miljøvernkomité som skal opprettes i henhold til protokollen.

Miljøvernprotokollen nedlegger i praksis forbud mot mineralutvinning i 50 år. Den forplikter partene til et nært samarbeid om bevaring av miljøet i Antarktis. Protokollen har strenge regler om utarbeiding av miljøkonsekvensanalyser, havforurensing, bevaring av fauna og flora, avfallsbehandling og områdevern. Ambassadør Rolf Trolle Andersen, som ventes valgt til formann for Tromsø-møtet, spilte en sentral rolle under forhandlingene som ledet frem til vedtakelse av Miljøvernprotokollen. Norge innførte forskrifter basert på protokollen i 1995.

Som det første konsultative møte etter Miljøvernprotokollens ikrafttreden vil Tromsø-møtet stå i miljøets tegn. En viktig oppgave blir å få vedtatt prosedyreregler for Miljøvernkomitéen, som gjør det mulig for komitéen å begynne sitt arbeid i Tromsø.

Til møtet ventes ca. 240 delegater fra mer enn 30 land og et dusin internasjonale organisasjoner. Varigheten over to uker gjør det til Tromsøs største konferansearrangement til nå. Etter flyttingen av Norsk Polarinstitutt fra årsskiftet gir møtet byen en mulighet til å profilere seg som Norges polarsentrum. Stedsvalget understreker også Norges posisjon som polarnasjon med aktiv interesse for Antarktis såvel som for Arktis.

Den norske delegasjonen til ATCM XXII består av representanter for Utenriksdepartementet, Justisdepartementet, Miljøverndepartementet, Norsk Polarinstitutt, Sjøfartsdirektoratet og Fridtjof Nansens Institutt. Den vil bli ledet av Utenriksdepartementets polarrådgiver, ambassadør Dagfinn Stenseth.

Det er opprettet en egen side på Internett med informasjon om konferansen, bl.a. møteprogram og deltakerliste. Adressen er: http://www.tromso.npolar.no/atcm

Utenriksdepartementet, 8. mai 1998

Lagt inn 8. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen