Historisk arkiv

Nei til utvanning av menneskerettighetene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.27/98
Dato17.3.98

Nei til utvanning av menneskerettighetene

I det norske åpningsinnlegget som ble holdt 2. dag på den 54. sesjonen i FNs Menneskerettighetskommisjon gikk menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson til kraftig angrep på forsøk på å utvanne og svekke menneskerettighetsvernet.

Innledningsvis viste Frafjord Johnson til den positive utviklingen som gjorde at menneskerettigheter nå er et akseptert tema å diskutere blant så godt som alle stater. Dette ga mulighet til dialog og samarbeid for å forbedre respekten for menneskerettighetene.

Deretter framholdt menneskerettighetsministeren at man samtidig opplevde stadige forsøk på å svekke menneskerettighetsvernet ved å påberope seg kulturelle forskjeller.

- Kultur kan ikke brukes som unnskyldning for overgrep, slo Frafjord Johnson fast. La meg være helt klar på dette punktet. Menneskerettighetene er hverken selektive eller relative. Det er ikke slik at noen rettigheter gjelder i dag og andre i morgen. Det er heller ikke slik at noen gjelder for deg og andre for meg, eller at noen gjelder for menn og andre for kvinner. Forpliktelsene er universelle.

Hun advarte deretter mot å nedprioritere de økonomiske og sosiale rettighetene i forhold til de sivile og politiske.

- Dette er ikke et spørsmål om enten/eller. Det kan nok med rette sies at enkelte menneskerettigheter er verd lite for en som sulter og lider nød. Utvikling er en måte å oppfylle menneskerettighetene på, sa Frafjord Johnson som uttrykte støtte til et nytt forslag om å opprette en spesialrapportør på utdanning. Dette vil bli den første av kommisjonens rapportører som vil ta for seg økonomiske og sosiale rettigheter.

Frafjord Johnson viste til den uakseptable situasjonen at det i minst 94 land fantes samvittighetsfanger, at det fra 69 land var blitt rapportert om utenomrettslige henrettelser og at fanger ble mishandlet i minst 124 land. Hun annonserte at Norge ville gi en ekstrastøtte til Høykommissæren for menneskerettigheter på 10 millioner kroner og understreket betydningen av å styrke menneskerettighetsaktivisters rettigheter og vern.

Det ble uttrykt sterk bekymring for den alvorlige svekkelsen av respekten for grunnleggende humanitære standarder og menneskerettigheter i interne konflikter og ved borgerkrig. Uskyldige mennesker er blitt gjort til mål for overgrep, jaget på flukt og utsatt for seksuell vold og massakrer. Norge vil arbeide for at det internasjonale samfunn her tar ansvar. Behovet for å få en permanent internasjonal straffedomstol ble også understreket.

Menneskerettighetsministeren annonserte at Norge ville ta opp en rekke landsituasjoner under de følgende debattene.


Det Kgl. Utenriksdepartement, 17.mars 1998

Lagt inn 19 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen