Historisk arkiv

Norge fordømmer pakistanske atomprøvesprengninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 68/98
28. mai 1998

Norge fordømmer pakistanske atomprøvesprengninger

  • De atomprøvesprengninger som pakistanske myndigheter nå har gjennomført er fullstendig uakseptable, sier utenriksminister Knut Vollebæk som fordømmer den pakistanske handlingen på det sterkeste. - Reaksjonen fra et samlet verdenssamfunn på de indiske prøvesprengningene tidligere i måneden viser hvor forkastelig en slik handling er. De pakistanske prøvesprengninger bidrar til ytterligere å sette stabiliteten i området i fare, sier utenriksministeren.
  • Det er sterkt beklagelig at pakistanske myndigheter ikke har tatt hensyn til verdenssamfunnets oppfordring om ikke å følge Indias eksempel og å vise tilbakeholdenhet i dette spørsmålet, sier utenriksminister Knut Vollebæk.

Norge vil som et resultat av de pakistanske prøvesprengninger fryse stat-til-stat bistand til Pakistan som ikke er fattigdomsorientert. Det vil inntil videre ikke bli inngått avtaler om nye bistandsprosjekter og heller ikke gitt nye eksportkredittgarantier til Pakistan.

Bare prosjekter på grasrotnivå og tiltak for å bedre menneskerettighetene, samt prosjekter gjennom frivillige organisasjoner, vil bli videreført.

Den pakistanske ambassadør er innkalt til Utenriksdepartementet og vil få overlevert en skarp protest mot atomprøvesprengningene.

Utenriksdepartementet, 28. mai 1998

Lagt inn 28 mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen