Historisk arkiv

Norge foreslår at OSSE skal påta seg politioppdrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 69/98
Dato: 29. mai 1998

Norge foreslår at OSSE skal påta seg politioppdrag

Norge la i dag fram forslag om at OSSE i framtida påtar seg internasjonale politioppdrag. Forslaget ble lagt fram av den norske OSSE-delegasjonen i Wien. Det norske initiativet vil innebære en naturlig forlengelse av det arbeid OSSE allerede utfører innen områder som demokrati-bygging og respekt for menneskerettigheter.

Mens FN allerede har påtatt seg en serie politioppdrag på flere kontinenter, har OSSE til nå aldri vært engasjert i slike oppdrag. Det kan imidlertid, etter norsk syn, være situasjoner der det vil være mer naturlig å bruke OSSE enn FN til politioppdrag i OSSEs egne medlemsland, ikke minst der OSSE allerede er engasjert i annet demokrati-byggende arbeid.

Det norske forslaget tar til orde for at OSSE engasjerer seg i aktiviteter som overvåkning av nasjonale politistyrker, samt opplæring og oppbygging av moderne polititjenester som arbeider i samsvar med demokratiske prinsipper og grunnleggende menneskerettigheter. Behovet for reformer og opplæring innen politi og rettsvesen er stort i en rekke land.

Utenriksdepartementet, 29. mai 1998

Lagt inn 2. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen