Historisk arkiv

Norge har undertegnet FN-traktaten av 17. juli 1998 om den internasjonale straffedomstol

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 105/98
28.08.98

Norge har undertegnet FN-traktaten av 17. juli 1998 om den internasjonale straffedomstol

Norge har idag undertegnet FN-traktaten om den internasjonale straffedomstol. Domstolen er den første faste institusjon med mandat til å straffeforfølge enkeltindivider for de alvorligste internasjonale forbrytelsene. Det har tidligere blitt opprettet midlertidige domstoler for bl.a. forbrytelser begått i Rwanda og det tidligere Jugoslavia.

Vedtakene om den internasjonale straffedomstol ble vedtatt i Roma 17. juli 1998 og innebærer et gjennombrudd i en sak som har stått på FNs dagsorden helt siden 1948.

Domstolen kan straffeforfølge individer for folkemord, andre forbrytelser mot menneskeheten og de alvorligste krigsforbrytelser. Domstolen vil utgjøre et sikkerhetsnett som kan tre i funksjon når de nasjonale domstoler ikke gjennomfører en reell straffeforfølgning. Domstolen skal kunne dømme individer fra stater som blir part i traktaten og individer som har begått forbrytelser i en stat som er part, selv om vedkommende ikke er borger i staten.

Traktaten vil senere bli fremlagt for Stortinget for samtykke til ratifikasjon. Den vil tre i kraft når den er ratifisert av 60 stater. Foreløpig er traktaten undertegnet av 32 stater.

Utenriksdepartementet, 28. august 1998

Lagt inn 28. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen