Historisk arkiv

Norge ratifiserer konvensjon mot korrupsjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 151/98

Norge ratifiserer konvensjon mot korrupsjon

Regjeringen vedtok i dag at Norge skal ratifisere en OECD-konvensjon mot korrupsjon. Konvensjonen har som formål å innføre straff for bestikkelse og korrupsjon og gjelder for offentlige tjenestemenn.

Korrupsjon i forbindelse med internasjonale forretningstransaksjoner er blitt et tiltakende problem som også har en negativ innvirking på internasjonal handel. Dette var bakgrunnen for at OECD i 1994 oppfordret OECD-medlemslandene til å gjennomgå nasjonale lover og praksis for å foreta en vurdering av hvorvidt det vil være nødvendig med lovendringer innenfor strafferetten, sivilretten samt i forhold til administrative lover og regler, for å utvikle en mer effektiv korrupsjonslovgivning.

OECD utarbeidet derfor en konvensjon for å utvikle felles standarder innenfor OECD-området når det gjelder å bekjempe korrupsjon. Det var særlig mangel på mulighet for bruk av strafferettslige sanksjoner som utpekte seg å være et alvorlig problem i de fleste medlemsland.

Konvensjonen vil tre i kraft 60 dager etter at 5 av OECDs 10 største eksportland og som samtidig representerer minst 60 % av disse 10 lands totale eksportvolum, har ratifisert konvensjonen. Hvis konvensjonen ikke har trådt i kraft per 31. desember 1998, kan enhver stat som har deponert ratifikasjonsdokumentene erklære seg villig til akseptere at konvensjonen kan tre i kraft.

Norge undertegnet konvensjonen 17. desember 1997. 28 andre OECD-land, samt fem land utenfor OECD-kretsen har undertegnet konvensjonen. Stortinget ga ved lov 13. november 1998 nr 67 sitt samtykke til at Norge ratifiserer konvensjonen. Norge vil som et av de første land ratifisere konvensjonen i nær framtid.

Utenriksdepartementet, 4. desember 1998

Lagt inn 4. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen