Historisk arkiv

Norge ratifiserer konvensjonen om et totalforbud mot antipersonellminer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 83/98
Dato: 26. juni 1998

Norge ratifiserer konvensjonen om et totalforbud mot antipersonellminer

Regjeringen har i statsråd i dag besluttet å ratifisere konvensjonen om et totalforbud mot antipersonellminer etter at Stortinget i forrige uke samtykket i ratifikasjon.

  • Det er svært gledelig at Norge nå kan ratifisere konvensjonen om et totalforbud mot antipersonellminer, sier utenriksminister Knut Vollebæk. - Avtalen er av stor humanitær betydning. Gjennom vår ratifikasjon vil vi medvirke til at den kan tre ikraft så snart som mulig.
  • Konvensjonen er viktig fordi den tar sikte på å fjerne en hel kategori våpen som særlig rammer sivilbefolkningen i krigs- og konfliktområder. Den vil bidra til å gi bedre beskyttelse under krig og konflikt enn hva som tidligere har vært mulig, sier utenriksminister Vollebæk.

Regjeringen legger opp til, forutsatt Stortingets samtykke, å sette av ca. 800 millioner kroner over en fem års periode til minerydding, støtte til mineofre, rehabiliteringstiltak samt forebyggende arbeid i minerammede områder. Den norske bistanden til slike tiltak vil for inneværende år komme opp i 175 millioner kroner.

Konvensjonen er siden undertegningsseremonien i Ottawa i desember 1997 undertegnet av 126 land. Konvensjonen trer i kraft når 40 land har ratifisert. Til nå har ca. 20 land ratifisert.

Utenriksdepartementet, 26. juni 1998

Lagt inn 29. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen