Historisk arkiv

Norge undertegner avtale om bekjempelse av havforurensning ved dumping av avfall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 36/98
27. mars 1998

Norge undertegner avtale om bekjempelse av havforurensning ved dumping av avfall

Regjeringen har i dag besluttet å undertegne, med forbehold om ratifikasjon, en protokoll av 1996 til overenskomst om bekjempelse av havforurensning ved dumping av avfall og annet materiale av 29. desember 1972. Protokollen regulerer dumping av avfall til havs. Den nye protokollen ble vedtatt mellom partene i 1972-konvensjonen på en IMO-konferanse i London 28. oktober til 8. november 1996.

Hovedformålet med protokollen er å inkorporere en rekke vedtak fattet i medhold av konvensjonen. Protokollen fastsetter et generelt dumpeforbud, samtidig som den angir uttømmende hvilke typer stoffer eller avfall som skal være tillatt å dumpe. Protokollen innfører et totalforbud mot dumping av radioaktivt avfall. Dette har vært et av hovedspørsmålene innenfor konvensjonsarbeidet i en årrekke, og Norge har sammen med de andre nordiske land vært pådriver for å få et slikt forbud. Videre er det et stort fremskritt at det er vedtatt et totalforbud mot forbrenning av avfall til sjøs.

Protokollen inneholder ingen forpliktelser som krever endringer i norsk lov, og ligger innenfor det Norge allerede har forpliktet seg til etter OSPAR-konvensjonen (Konvensjon om beskyttelse av det marine miljø i det Nordøstlige Atlanterhav, 1992).

Protokollen fastsetter endringer i 1972-konvensjonen, og skal når den trer i kraft erstatte 1972-konvensjonen.

Lagt inn 27.mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen