Historisk arkiv

Norge undertegner en ny avtale om Det nordiske miljøfinansieringsselskapet (NEFCO)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 123/98
Dato: 16. oktober 1998

Norge undertegner en ny avtale om Det nordiske miljøfinansieringsselskapet (NEFCO)

Regjeringen har i Statsråd i dag lagt frem for undertegning en ny overenskomst om Det nordiske miljøfinansieringsselskapet (Nordic Environmental Financial Cooperation- NEFCO).

NEFCO ble opprettet ved nordisk overenskomst av 3. mars 1990. Det er eid av de fem nordiske statene og utgjør et ledd i det nordiske samarbeidet.

NEFCO er et selskap som finansierer egenkapitalinvesteringer i miljøprosjekter i Sentral- og Øst-Europa, herunder Russland. Formålet med virksomheten er å lette gjennomføringen av miljøprosjekter som bygger på samarbeid med og mellom bedrifter for å oppnå positive miljøeffekter for Norden. Selskapets engasjementer har økt den senere tiden. Risikoen knyttet til den internasjonale virksomheten har gjort det ønskelig å klargjøre og styrke dets status som internasjonal finansieringsinstitusjon. Det er et mål at NEFCO gis stilling som prioritert långiver i forhold til andre kreditorer og at selskapet blir holdt utenfor de internasjonale gjeldsletteforhandlingene for stater som ikke er i stand til å betale sin utenlandsgjeld.

Under miljøvernministermøtet i Helsingfors i november 1997 ble det derfor vedtatt at NEFCOs status som felles internasjonal institusjon skulle styrkes ved utarbeidelse av en ny overenskomst. I juni 1998 ble den nye overenskomsten om NEFCO godkjent av Nordisk ministerråd ved miljøvernministrene. Den bygger på tilsvarende overenskomst om Den nordiske investeringsbanken (NIB).

Den nye overenskomsten gir NEFCO status som juridisk person på linje med andre sammenlignbare internasjonale finansieringsinstitusjoner og har visse bestemmelser om immunitet og privilegier som er vanlige for multilaterale finansieringsinstitusjoner. Den nye overenskomsten vil avløse den tidligere overenskomsten og inneholder delvis reviderte og delvis nye bestemmelser.

Overenskomsten må ses i sammenheng med de nye overenskomstene om Den nordiske investeringsbanken (NIB) og Nordisk utviklingsfond (NDF). De tre overenskomstene vil samlet bli lagt frem for Stortinget for samtykke til ratifikasjon.

Lagt inn 16. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen