Historisk arkiv

Norge undertegner en ny avtale om Den nordiske investeringsbanken (NIB)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.118/98
Dato 9. oktober 1998

Norge undertegner en ny avtale om Den nordiske investeringsbanken (NIB)

Regjeringen har idag vedtatt å undertegne en ny avtale om Den nordiske investeringsbanken (NIB).

Formålet med avtalen er å klargjøre og styrke bankens status som multilateral finansieringsinstitusjon, slik at NIB kan gis stilling som prioritert långiver i forhold til andre kreditorer. Det tas sikte på at banken vil bli holdt utenfor de internasjonale gjeldsletteforhandlingene for stater som ikke er i stand til å betale sin utenlandsgjeld.

Den nordiske investeringsbanken er en finansieringsinstitusjon som ble etablert ved nordisk overenskomst av 4. desember 1975. NIB er eid av de fem nordiske land, og er et ledd i det nordiske samarbeidet. Banken har som formål å gi lån og stille garantier på bankmessige vilkår og i samsvar med samfunnsøkonomiske hensyn til investeringsprosjekter både i og utenfor Norden.

De nordiske finans- og økonoministrene vedtok i Helsingfors i november 1997 å utarbeide en ny avtale som ble foreløpig godkjent i juni 1998.

Den nye avtalen gir NIB status som juridisk person på linje med andre sammenlignbare multilaterale finansieringsinstitusjoner, herunder rettslig immunitet, privilegier i form av fritak fra betaling av indirekte skatter og toll, og bestemmelser om reiselettelser m.v. Den nye avtalen vil avløse den tidligere avtalen og inneholder delvis reviderte og delvis nye bestemmelser.

Det tas sikte på at avtalen skal undertegnes på et ministermøte 12. oktober d.å.

Ratifikasjon av avtalen forutsetter at Stortingets samtykke. Den vil tre i kraft tretti dager etter at alle landene har ratifisert.

Lagt inn 9. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen