Historisk arkiv

Norsk kritikk av Kroatia i OSSE

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 17/98
Dato 12. februar 1998

Norsk kritikk av Kroatia i OSSE

- Kroatia må trappe opp sine anstrengelser for å fjerne grunnlaget for den frykt og usikkerhet som åpenbart ligger bak utflyttingen av serbere fra øst-Slavonia, sa Norges ambassadør Kai Eide i et innlegg i OSSEs (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) faste råd i Wien idag. Han viste til at ca. 500 serbere fra Øst-Slavonia har kommet til Norge de seneste uker.

Eide oppfordret kroatiske myndigheter om å sette alt inn på å overbevise det serbiske mindretall om at de kan forbli i Kroatia uten frykt for trakassering, overgrep og diskriminering.

Fra norsk side ble vist til en nylig innført lov som gav kroatiske flyktninger rett til å overta statseide leiligheter fra serbere i Øst-Slavonia innen en kort tidsfrist, uten at serbiske flyktninger var gitt tilsvarende rettigheter. - Vi er tilfreds med at loven nå er trukket tilbake, sa Eide, men uttrykte stor bekymring over at slike vilkårlige politiske utspill skapte uforutsigbarhet i stedet for den atmosfære av tillit og forsoning som nå var nødvendig.

Eide viste til at OSSE-sendelaget i Kroatia har rapportert om økende uro i den serbiske befolkning og tvil om kroatiske myndigheters intensjoner. OSSE har vist en aktiv holdning i å følge opp Kroatias inngåtte forpliktelser, og har i likhet med Norge og andre vestlige land kritisert eiendomslovgivningen, og bedt Kroatia finne andre og ikke-diskriminerende løsninger for flyktninger og minoriteter.

Serbiske flyktninger og fordrevne fra andre områder i Kroatia er en utsatt gruppe, hvorav mange befinner seg i Øst-Slavonia. Eide fremhevet behovet for at Kroatia må eliminere administrative hindringer for alle flyktninger som ønsker å returnere til sine hjem i Kroatia.

Lagt inn 13 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen