Historisk arkiv

Ny avtale om utviklingssamarbeid mellom Mali og Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 38/98
Dato: 1. april 1998

Ny avtale om utviklingssamarbeid mellom Mali og Norge

I anledning president Konarés besøk i Oslo vil regjeringene i Mali og Norge formalisere det eksisterende bistandssamarbeid ved å inngå en treårig intensjonsavtale om utviklingssamarbeid.

Den norske bistanden til Mali startet som ren nødhjelp under tørkeperioden i Sahel-området på 1980-tallet. Fra 1985 ble denne hjelpen videreført gjennom det såkalte SSE-programmet hvis hovedformål var matvaresikkerhet og naturressursforvaltning. Norske frivillige organisasjoner som Kirkens Nødhjelp og Strømmestiftelsen har spilt en viktig rolle i dette arbeidet.

I 1996 ble den endelige avslutningen av borgerkrigen i Mali (tuareg-opprøret i det nordlige Mali) markert gjennom et fredsbål - La flamme de la paix - i Timbuktu. Norge har, gjennom Kirkens Nødhjelp og UNDP, bidratt med støtte til denne freds- og forsoningsprosessen i Nord-Mali. En viktig del av den intensjonsavtalen som nå skal underskrives mellom Norge og Mali vil nettopp være demokratiserings- og forsoningsarbeid.

Intensjonsavtalen presiserer hovedområder, volum og relevante kanaler for den norske bistanden til Mali. Norge vil gjennom den bilaterale bistanden til Mali gi særlig prioritet til de nordlige deler av landet, og ha følgende prioriterte innsatsområder:

1) Primærnæringer, naturressursforvaltning og landsbygdutvikling

2) Demokratisering, institusjonsbygging og oppfølging av fredsprosessen

3) Grunnutdanning og alfabetisering.

Den bilaterale bistanden til Mali vil fortsatt kanaliseres gjennom frivillige organisasjoner og multilaterale organisasjoner.

Den årlige bilaterale bistanden til Mali gitt over Regionbevilgningen for andre samarbeidsland i Afrika vil de kommende år ligge på om lag 40-50 millioner kroner.

Intensjonsavtalen skal underskrives av statsråden for utvikling og menneskerettigheter, Hilde Frafjord Johnson og den maliske utenriksminister, Modibo Sidibé.

Undertegningen vil finne sted i Utenriksdepartementet, rom 4003 torsdag 2. april kl 12:15 - 12:30. Det vil være åpent for pressen.

Det Kgl. Utenriksdepartement, 1. april 1998

Lagt inn 1. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen