Historisk arkiv

OSSEs utenriksministermøte i Oslo 2.-3. desember

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.146/98
Dato 27. november 1998

OSSEs utenriksministermøte i Oslo 2.-3. desember

Ministermøtet i Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) finner sted i Oslo 2.-3. desember, på Radisson SAS Plaza Hotel. Dette er det største internasjonale møte på politisk nivå som er arrangert i Norge. Utenriksministrene fra de fleste av OSSEs 54 medlemsland i Europa, Nord-Amerika og Sentral-Asia deltar. I tillegg deltar OSSEs samarbeidspartnere rundt Middelhavet; Algerie, Egypt, Israel, Jordan og Marokko, og partnerlandene i Øst Asia; Japan og Korea. Lederne fra en rekke av OSSEs sendelag vil også være tilstede, blant dem lederen for OSSEs operasjon i Kosovo, ambassadør William Walker. Totalt regnes det med ca. 1000 deltakere.

HM Kongen vil være tilstede ved åpningen av møtet kl. 09.00, 2. desember. Statsminister Kjell Magne Bondevik skal holde åpningstalen og den polske utenriksminister, Bronislaw Geremek, vil som OSSE-formann i 1998 lede møtet.

Hovedtema på møtet vil være de konfliktområder der OSSE er engasjert. Kosovo og situasjonen på Balkan vil stå sentralt i drøftingene. Utenriksministrene vil også vurdere status for forhandlingene i OSSE om en sikkerhetspakt. Norge vil som formann i OSSE i 1999, få ansvaret for å lede de videre forhandlinger. Sikkerhetspakten har som mål å styrke OSSEs evne til å forebygge og bilegge konflikter, og legge forholdene til rette for et fleksibelt samarbeid med andre organisasjoner som NATO, FN og Europarådet. På møtet vil man også følge opp organisasjonens arbeid med å fremme demokrati og økt innsats for å fremme menneskerettigheter og respekt for nasjonale minoriteters rettigheter.

Oslo-møtet markerer opptakten til at Norge overtar formannsvervet i OSSE i 1999.

Utenriksdepartementet oppretter idag en egen hjemmeside på internett om Norges formannskap i OSSE, og informasjon om Ministermøtet vil bli gjort tilgjengelig.

Adressen er: linkvedlegghttp.//www.ud.dep.no

Lagt inn 27. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen