Historisk arkiv

Rapport om WHOs arbeid i u-land viser behov for reformer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.14/98

Rapport om WHOs arbeid i u-land viser behov for reformer

Norge har stått i spissen for en omfattende internasjonal evaluering av arbeidet Verdens helseorganisasjon utfører i utviklingsland. Rapporten påviser at WHOs ressursbruk i dag i liten grad er basert på det enkelte utviklingslands behov og kapasitet. Fattige land med store helseproblemer får ofte mindre bistand fra WHO enn bedre stilte land. For øvrig pekes det bl.a. på store svakheter i personal- og budsjettpolitikken, på at WHOs kompetanse på andre områder enn den medisinske er mangelfull, og på at WHO i for liten grad samordner sin innsats med andre involverte organisasjoner i helsesektoren.

For å bøte på disse svakhetene foreslås det i rapporten en rekke reformer som er ment å styrke samarbeidet mellom WHO og utviklingsland. Det anbefales flere tiltak som skal bidra til å skreddersy WHOs virksomhet mest mulig til behovene i det enkelte land. Dette gjelder både bruk av penger, personellressurser og innretningen på programmene. Virksomheten bør samordnes bedre med det som gjøres av landenes øvrige samarbeidspartnere i helsesektoren.

Rapporten ble presentert i forbindelse med det nylig avsluttede styremøtet i WHO, det samme møtet som nominerte Gro Harlem Brundtland til stillingen som ny generaldirektør. Styret gikk bl.a. inn for flere reformer som langt på vei er i tråd med evalueringens anbefalinger.

Et sammendrag av evalueringsrapporten kan fås ved henvendelse til Utenriksdepartementet.

Lagt inn 2 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen