Historisk arkiv

Regjeringen legger fram veterinæravtalen med EU for Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 134 /98

Regjeringen legger fram veterinæravtalen med EU for Stortinget

Regjeringen har i dag lagt fram linkdoc032005-030052#docStortingsproposisjon nr. 6 (1998-99) om den såkalte veterinæravtalen for Stortinget. Avtalen omfatter felles regler for handel og kontroll med dyr og matvarer for hele EØS-området. Samtidig foreslår regjeringen nye og omfattende nasjonale tiltak for å ivareta hensynet til folke- og dyrehelsen.

I tråd med de tre regjeringspartienes standpunkt mot en utvidelse av EØS-avtalen på veterinærområdet, tok regjeringen høsten 1997 initiativet til en reforhandling av det avtaleutkastet som tidligere regjeringer hadde forhandlet med EU. Dette viste seg ikke mulig. Etter konsultasjoner har regjeringen konstatert at det er et flertall i Stortinget for avtalen.

For regjeringen har det vært av avgjørende betydning å sikre hensynet til folke- og dyrehelsen. Samtidig har det vært viktig å ivareta hensynet til norsk fiskerieksport. For fiskerieksporten til EU vil avtalen medføre betydelige besparelser i forhold til den veterinære grensekontroll som ellers ville funnet sted.

Når regjeringen nå ber om Stortingets samtykke til avtalen, er det på grunnlag av følgende forutsetninger:

  • Det settes av tilstrekkelige ressurser til effektiv gjennomføring av nødvendige nasjonale kontrolltiltak. Samlet sett foreslår regjeringen 70,5 millioner kroner til slike tiltak. Regjeringen vil vurdere ytterligere nasjonale tiltak om nødvendig.
  • Sikkerhetsklausulen i EØS-avtalen skal brukes aktivt dersom folke- og dyrehelsen er satt i fare.
  • De nasjonale kontrolltiltakene skal evalueres fortløpende.
  • Regjeringen legger fram for Stortinget innen utgangen av år 2001 en totalvurdering av det nye regelverket og smittesituasjonen sammen med forslag til endringer som måtte være nødvendig.

De nye reglene innebærer at EØS-avtalen vil omfatte EUs regler om kontroll ved handel med dyr, animalske næringsmidler og andre dyreprodukter, regler for merking av dyr, dyrevern, kontroll og vilkår for import fra tredjeland. I tillegg omfattes regler for handel med levende akvakultur-organismer, småfe og handel med dyrearter og avlsmateriale som ikke er regulert i særdirektiver. Beslutningen medfører videre at dagens veterinære grensekontroll for levende dyr og animalske produkter mellom Norge og EU blir opphevet. Kontroll vil i stedet skje ved hjelp av andre typer tiltak, herunder forhåndsregistrering av importører, offentlig kontroll på avsenderstedet, forhåndsmelding av forsendelse, tollkontroll ved grensepassering, dokument- og identitetskontroll på bestemmelsesstedet og fysisk kontroll fra det offentliges side.

Regelverket for overvåkning og kontroll av helse og hygiene ved innførsel av levende dyr og animalske produkter vil være etablert ved ikrafttredelse av beslutningen i EØS-komitéen. De offentlige instanser som vil ha ansvaret for tilsynet (Statens næringsmiddelstilsyn, Fiskeridirektoratet og Statens dyrehelsetilsyn) vil bli styrket gjennom vesentlige økninger i ressurstildelingen. Som en del av de nasjonale tiltak foreslår regjeringen opprettelse av en zoonoseenhet (sykdommer som kan overføres mellom dyr og mennesker) ved Veterinærinstituttet i samarbeid med Statens institutt for folkehelse.

Beslutningen om det nye regelverket ble fattet av EØS-komiteen 17. juli 1998 og vil tre i kraft 1. januar 1999. Norge sluttet seg til beslutningen med forbehold om Stortingets samtykke.

Ved behandlingen i Statsråd fant statsrådene Lahnstein, Queseth Haarstad, Meltveit Kleppa og Arnstad etter en samlet vurdering ikke å kunne slutte seg til tilrådningen.

Informasjon om det reviderte vedlegg I til EØS-avtalen er lagt inn på ODIN og Landbruksdepartementets hjemmeside (EØS-info) på internett: linkurlhttp://www.landbruk.dep.no/eos_blankhttp://www.landbruk.dep.no/eos

Utenriksdepartementet, 5. november 1998

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen