Historisk arkiv

Regjeringen undertegner endringsprotokoll til Marpol-konvensjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 155/98
Dato: 11. desember 1998

Regjeringen undertegner endringsprotokoll til Marpol-konvensjonen

Regjeringen har i dag besluttet at Norge skal undertegne en endringsprotokoll av 1997 til den internasjonale konvensjon om hindring av forurensning fra skip, Marpol-konvensjonen. Endringsprotokollen har nytt vedlegg VI til konvensjonen. Med dette regelsettet blir det like strenge krav for utslipp til luft fra skip som for utslipp til lands, slik det bl.a. er fastsatt i Montrealprotokollen for nasjonale utslippskilder.

Arbeidet med disse reglene startet etter et norsk initiativ. Det var begrunnet med at reduksjon av skipsfartens utslipp til luft ville bidra til lettere å løse sentrale miljøproblemer som forsuring og nedbrytning av ozonlaget. Det var også et formål å øke driftssikkerheten på skip.

Praktiske konsekvenser av de nye reglene når de trer i kraft er at nye skipsmotorer skal ha et nitrogenoksidutslipp som ikke overstiger en fastsatt størrelse. Alle forbrenningsanlegg installert i skip skal tilfredsstille visse fastsatte krav. Uavhengig av ikrafttredelsen av vedlegg VI, skal skipsmaskineri og forbrenningsanlegg som installeres på norske skip etter år 2000 tilfredstille kravene som er nedfelt i vedlegget, i medhold av interne norske regler. Videre settes det forbud mot å forbrenne lasterester etter olje- og kjemikalielaster, og kvalitetskrav til bunkersolje. Til nå har det ikke eksistert noe internasjonalt forbud mot å blande kjemisk avfall i bunkersolje.

Endringsprotokollen med vedlegg VI er åpen for undertegning frem til 31. desember 1998, og det tas sikte på at Norge undertegner innen dette tidspunkt med forbehold om ratifikasjon. Den trer i kraft tolv måneder etter at minst 15 stater som representerer minst 50 prosent av verdens handelstonnasje har blitt parter.

Utenriksdepartementet, 11. desember 1998

Lagt inn 14. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen