Historisk arkiv

Regjeringen undertegner tileggsprotokoll om forbud mot kloning av mennesker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 1/98
9. januar 1998

Regjeringen undertegner tileggsprotokoll om forbud mot kloning av mennesker

Regjeringen har i statsråd i dag besluttet å undertegne en tilleggsprotokoll om forbud mot kloning av mennesker til Europarådskonvensjon om menneskerettigheter og biomedisin av 19. november 1996. Tilleggsprotokollen setter absolutt forbud mot kloning av mennesker, nærmere bestemt forbud mot enhver inngripen med sikte på å frambringe et menneske som er arvemessig likt et annet menneske, levende eller dødt. At et menneske er arvemessig likt et annet menneske betyr i denne forbindelse at et menneske har samme arveanlegg i cellekjernen som et annet menneske.

Formålet med protokollen om forbud mot kloning av mennesker er å beskytte alle menneskers verdighet og identitet, ved å hindre at moderne teknologi blir brukt til kloning av mennesker.

Hovedkonvensjonen er det første internasjonale instrument for beskyttelse av enkeltmennesket ved moderne medisinsk behandling og forskning. Tilleggsprotokollen om forbud mot kloning av mennesker er en av flere tilleggsprotkoller under hovedkonvensjonen. Andre tilleggsprotokoller under arbeid er protokoll om organtransplantasjoner, forskning på fødte mennesker, beskyttelse av det befruktede egg og foster, samt om genetiske tester.

Det tas sikte på at Norge undertegner tilleggsprotokollen 12. januar 1998. Både hovedkonvensjonen og tilleggskonvensjonen må ratifiseres, og vil derfor ikke tre i kraft med det første.

Utenriksdepartementet, 9. januar 1998

Lagt inn 9 januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen