Historisk arkiv

Religionsfriheten er en grunnleggende menneskerett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 96/98
Dato: 12. august 1998

Religionsfriheten er en grunnleggende menneskerett

- Friheten til å tro gjenspeiler et fundamentalt åndelig behov hos det enkelte menneske. Religionsfrihet hører derfor til de mest grunnleggende eksistensielle friheter vi har, fremhevet mennskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson i sitt åpningsinnlegg på den internasjonale religionsfrihetskonferansen i Oslo i dag.

Etter menneskerettighetsministerens syn er det nå viktigere å intensivere og styrke arbeidet for religionsfrihet internasjonalt spesielt i FN, enn å forsøke å utvikle nye internasjonale lover og regler.

Frafjord Johnson understreket at religionsfrihet er i samme kategori som andre grunnleggende rettigheter, spesielt når det gjelder å beskytte menneskelivets integritet og individets rettigheter mot å bli utsatt for tortur, inhuman eller nedverdigende behandling.

Menneskerettighetsministeren fremhevet at fremme av og forsvar for religiøs frihet er et stadig mer akutt tema på den internasjonale menneskerettighetsdagsorden, og at det vil måtte gis høyere prioritet i fremtiden.

- Dagens verden er karakterisert av økende gjensidig avhengighet og samarbeid mellom mennesker, grupper, institusjoner og land. Samtidig gir konflikter på religiøst eller etnisk-religiøst grunnlag og bruk av religion i politisk øyemed grunn til økende uro over utviklingen i mange deler av verden, sa Frafjord Johnson. Hennes utfordring til konferansen var å finne forslag til hvordan det internasjonale samfunn kan sikre effektiv fremme av religionsfrihet i det tjueførste århundrede, ikke minst gjennom samarbeid på tvers av trosretninger.

Frafjord Johnson viste imidlertid til at religionsfrihet er et meget komplisert tema. Hun brukte privatskoleloven og kvinners plass kirken som eksempler fra den norske hverdagen på tema hvor forholdet mellom religionsfrihet og andre friheter ga grunnlag for debatt og uenighet.

Utenriksdepartementet, 12. august 1998

Lagt inn 12. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen