Historisk arkiv

Statssekretær Haaland Matlary åpner menneskerettighetshus i Sarajevo.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.110/98
Dato 14. september 1998

Statssekretær Haaland Matlary åpner menneskerettighetshus i Sarajevo.

Statssekretær Janne Haaland Matlary besøker Bosnia-Hercegovina i tiden 15. - 18. september.

Hun skal 18.9. delta ved åpningen av Menneskerettighetshuset i Sarajevo. Opprettelsen av menneskerettighetshuset vil samle aktivitetene til åtte bosniske menneskerettighets-organisasjoner og dermed bidra til å styrke det lokale engasjement for fremme av menneskerettighetene i Bosnia-Hercegovina. Prosjektet er i hovedsak finansiert av Utenriksdepartementet med 3.3 mill. koner og gjennomføres i samarbeid med Stiftelsen Menneskerettighetshuset i Oslo.

Statssekretær Haaland Matlary skal ha politiske samtaler med representanter for internasjonale organisasjoner og myndighetene. Hun skal bl.a. besøke OSSE-sendelaget, treffe Carlos Westendorp og FNs representant Elisabeth Rehn. I samtalene vil bl.a. situasjonen etter valgene den 12. september stå sentralt. Hun vil også møte SFORs ledelse og Telemarkskompaniet.

Norge har i flere år vært en betydelig bidragsyter til minerydding i Bosnia. Under besøket vil også den jødiske gravlunden i Sarajevo bli innviet. Miner ble utlagt i gravlunden under krigen, men disse er nå fjernet av Norsk Folkehjelp gjennom et mineryddingsprosjekt finansiert av UD. Rabiner Michael Melchior vil stå for den religiøse delen av seremonien.

Statssekretær Haaland Matlary vil også være til stede 18.9. i Sarajevo ved overleveringen av tre mineryddingsmaskiner til SFOR. Maskinene er del av en bevilgning på til sammen 7,5 mill. kroner fra UD til SFORs mineryddingsarbeid. SFOR har i tillegg fått bidrag til lokale mineryddere og til å videreutvikle et minehund-program.

Under besøket vil statssekretæren også delta ved innvielsen den 17.9. av Barnas Hus i Sarajevo-bydelen Vogosca. Prosjektet er finansiert av UD med 2,2 mill. kroner og gjennomføres av Norges Røde Kors i samarbeid med Sarajevo Røde Kors.

Lagt inn 14. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen