Historisk arkiv

Statssekretær Haga åpner utstilling om norsk trearkitektur i Riga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.20/98
Dato 18. februar 1998

Statssekretær Haga åpner utstilling om norsk trearkitektur i Riga

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Åslaug Haga, skal 19. februar sammen med den latviske kulturminister åpne trearkitekturutstillingen "Norwegian Wood" i Riga. Hovedtema for utstillingen er vern og bevaring av norsk trearkitektur. Utstillingen er stilt til disposisjon av Utenriksdepartementet og skal vises i St. Peters kirke i Riga. Norske myndigheter vil på denne måten understreke sitt ønske om og interesse for et nærmere samarbeid med latviske kulturvernmyndigheter om konkrete prosjekter.

Utstillingen viser utviklingen i norsk trearkitektur fra vikingskipene og stavkirkene frem til dagens bruk av tre. Den presenterer klassisk norsk arkitektur gjennom århundrede -fra rikt utskåret rokokko til streng empire stil, fra funksjonalismen til post-modernismen. Videre vises hvordan tre brukes i moderne bygg, også de som bygges i stort format, da med bruk av laminater. Denne nye teknikken og det faktum at tre er en integrert del av vår hverdag gir nye muligheter for å utforske bruken av dette materiale.

I anledning av at Riga i desember 1997 ble innskrevet på UNESCOs liste over verdens viktigste kulturminner arrangerer den latviske Riksantikvaren, i samarbeid med sin norske kollega, et ekspertseminar i Riga 18. - 21. februar 1998, med formål å drøfte konkret samarbeid om kulturvern.

På UNESCOs liste står også Røros, Bryggen i Bergen og Urnes stavkirke, alle tre prosjekter hvor bevaring av gamle trebygninger er en sentral oppgave.

Utenriksdepartementet, 18. februar 1998

Lagt inn 19. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen