Historisk arkiv

Stortinget har gitt samtykke til ratifikasjon av rammekonvensjonen for beskyttelse av nasjonale minoriteter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 156/98
Dato: 11. desember 1998

Stortinget har gitt samtykke til ratifikasjon av rammekonvensjonen for beskyttelse av nasjonale minoriteter

Stortinget har i dag gitt sitt samtykke til ratifikasjon av Europarådets rammekonvensjon for beskyttelse av nasjonale minoriteter.

Dette er et viktig politisk signal og gir økt oppmerksomhet om de nasjonale minoriteter, noe som vil kunne bidra til bedre og mer effektiv ivaretakelse av minoriteters rettigheter. De stater som ratifiserer konvensjonen forplikter seg til å legge forholdene til rette for at nasjonale minoriteter skal kunne bevare og vidreutvikle sin egenart. Selv om rammekonvensjonen ikke er vurdert å innholde bestemmelser som går lenger enn eksisterende bestemmelser i norsk rett, har ratifikasjonen av konvensjonen betydning for nasjonale minoriteter i Norge.

Rammekonvensjonen om beskyttelse av nasjonale minoriteter er den første konvensjon som utelukkende dreier seg om beskyttelse av nasjonale minoriteter. Norge var blant de 21 stater som undertegnet konvensjonen da den åpnet for undertegning i februar 1995.

Konvensjonen er et viktig supplement til eksisterende menneskerettighetskonvensjoner. Som rammekonvensjon inneholder den hovedsaklig programmessige bestemmelser som fastsetter mål som fastsetter mål som statene forplikter seg til å arbeide for.

Rammekonvensjonen inneholder ingen definisjon av begrepet “nasjonale minoriteter”. En vurdering av hvilke norske grupper som oppfyller kriteriene for “nasjonale minoriteter” er foretatt i proposisjonen. Samer, kvener, skogfinner, rom (sigøynere), romani (tatere/de reisende) og jøder er vurdert å oppfylle kriteriene for å anses nasjonale minoriteter i Norge.

I flere land i Europa i dag finnes det svært alvorlige tilfeller av diskriminering og trakassering av nasjonale minoriteter. Bl.a. har sigøynerne det vanskelig i flere land i Sentral- og Øst-Europa. Norges ratifikasjon av konvensjonen innebærer en viktig støtte til minoriteter i andre europeiske land. De oppfølgnings- og overvåkningsmekanismer som etableres vil, sammen med blant annet arbeidet i OSSE, kunne bedre minoritetenes stilling i disse landene.

Det Kgl. Utenriksdepartement, 11. desember 1998

Lagt inn 14. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen