Historisk arkiv

Tiltak mot uregulert og ulovlig fiske i sørishavet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 92/98
Dato 17. juli 1998

Tiltak mot uregulert og ulovlig fiske i Sørishavet

Utenriksdepartementet og Fiskeridepartementet har kommet fram til tiltak for å forhindre deltakelse i uregulert og ulovlig fiske i Sørishavet med norskeide fartøyer under fremmed flagg.

Internasjonalt fiske etter patagonsk tannfisk i Sørishavet har ført til fare for overbeskatning av bestanden. Særlig våren 1997 foregikk det et betydelig uregulert og ulovlig fiske i området. Enkelte fartøyer med norske eierinteresser, men under fremmed flagg, deltok i fisket.

Norske myndigheter varslet da tiltak for å motvirke deltakelse med norske interesser i det uforsvarlige fisket.

Fiskefartøyer som deltar i uregulert og ulovlig fiske på det åpne hav i Sørishavet eller andre deler av det åpne hav kan nå bli nektet kvoter og konsesjoner i norske farvann. Dette vil ha betydelig preventiv effekt for rederier som opererer både i norske farvann og på det åpne hav. Dessuten er det foretatt innstramminger i retningslinjene for tildeling av verftsstøtte for eksportleveringer av fiskefartøyer, for å hindre at fartøyene blir benyttet til ulovlig og uregulert fiske i Sørishavet og ellers på det åpne hav.

Flaggstatene har etter flaggstatprinsippet ansvaret for å sikre at det ikke fiskes i strid med internasjonale avtaler og prinsipper for forsvarlig ressursforvaltning. Norge har reguleringer som ivaretar kontrollen med norskregistrerte fiskefartøyer. De tiltakene norske myndigheter har vedtatt vil også kunne anvendes overfor norske eierinteresser som fisker med fiskefartøyer under fremmed flagg.

For å bekjempe uregulert og ulovlig fiskeriaktivitet i Sørishavet må Norge arbeide både internasjonalt og nasjonalt. Ettersom de norskeide fartøyenes aktivitet bare representerte en meget liten andel av det totale fisket, vil norske tiltak alene ikke være tilstrekkelige. Kommisjonen for bevaring av marine levende ressurser i Antarktis (CCAMLR) har vedtatt flere viktige samarbeidstiltak som f. eks. satelittovervåkning og landings- og omlastningsforbud for ulovlige fangster.

Norge støtter aktivt det internasjonale samarbeidet i CCAMLR. Samtidig vil de norske tiltakene vise at man også på nasjonalt plan har gått uvanlig langt i å ta ansvar for å bekjempe deltakelse i uregulert og ulovlig fiske med nasjonale eierinteresser under fremmed flagg.

Lagt inn 17. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen