Historisk arkiv

UNTAES-operasjonen i Øst-Slavonia avsluttet - avgjørende bidrag til stabiliteten i området, sier utenriksminister Knut Vollebæk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 3/98
Dato 16. januar 1998

UNTAES-operasjonen i Øst-Slavonia avsluttet

- avgjørende bidrag til stabiliteten i området, sier utenriksminister Knut Vollebæk

- Avslutningen av UNTAES-operasjonen i Øst-Slavonia (United Nations Transitional Administration for Eastern Slavonia) er en viktig markering av at internasjonalt engasjement for fred nytter, sier utenriksminister Knut Vollebæk. - UNTAES har vært en meget vellykket operasjon som har gitt et avgjørende bidrag til regional stabilitet og fredelig re-integrasjon av Øst-Slavonia i Kroatia.

UNTAES ble opprettet som en overgangsadministasjon av FN 15. januar 1996 og ble avsluttet 15. januar 1998. Hovedmennene bak forhandlingene som førte frem til avtalen var den amerikanske ambassadøren til Zagreb, Peter Galbraith og FN-mekler Thorvald Stoltenberg.

Norge har vært blant de land som har engasjert seg mest for å bidra til områdets fredelige re-integrering i Kroatia. Norske diplomater, eksperter og frivillige organisasjoner har alle bidratt, i tillegg til at den norske humanitære og gjenoppbyggingsbistanden har vært betydelig. I 1997 bidro Norge med ca. NOK 40 millioner i humanitær bistand og ca. NOK 20 millioner i gjenoppbyggingsbistand.

- Det gjenstår fortsatt en rekke utfordinger i arbeidet med å legge forholdene til rette for at både kroatiske og serbiske flyktninger og internt fordrevne kan vende tilbake til sine hjem i alle deler av Kroatia, sier utenriksminister Knut Vollebæk. - Respekt for menneskerettigheter, uansett trosretning eller etnisk bakgrunn, vil være avgjørende for en fortsatt fredelig re-integreringsprosess i Øst-Slavonia.

Norge vil fortsatt følge nøye med i utviklingen i Øst-Slavonia og vil også i 1998 bidra til en fredelig utvikling, sier utenriksministeren.

Lagt inn 20 januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen