Historisk arkiv

Utenriksminister Vollebæk deltar på kontaktgruppen om Kosovo i Bonn 25. mars.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 31/98

25.mars 1998

Utenriksminister Vollebæk deltar på kontaktgruppen om Kosovo i Bonn 25. mars.

Utenriksminister Vollebæk vil på vegne av OSSE delta i et utvidet Kontaktgruppe-møte om Kosovo i Bonn 25. mars. Utenriksministeren vil i den polske utenriksminister Geremeks fravær lede en delegasjon fra OSSE-troikaen. Kontaktgruppen består av utenriksministrene i USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Russland og Italia. Kontaktgruppen møttes sist 9. mars for å diskutere situasjonen i Kosovo.

Utenriksministeren vil orientere Kontaktgruppen om de tiltak OSSE har iverksatt for å bidra i arbeidet med å finne en fredelig løsning i Kosovo.

Situasjonen i Kosovo ble drøftet av OSSE i et ekstraordinært rådsmøte 11. mars. Hovedelementet i rådsvedtaket var beslutningen om å utnevne Spanias tidligere statsminister Felipe Gonzales til OSSEs spesielle representant for Den føderale republikk Jugoslavia (FRJ), med særlig ansvar for situasjonen i Kosovo. I Rådsvedtaket ble FRJ også anmodet om snarest å godta en gjenåpning av OSSE-sendelagets virksomhet. Sendelaget ble utestengt fra landet da FRJ i 1992 ble suspendert fra deltakelse i OSSE-samarbeidet. Det ble også vedtatt å forsterke sendelaget i Skopje og nærværet i Albania.

Gonzales skal bistå landets ledelse for å fremme intern dialog og demokratiske reformer. Kosovo skal gies spesiell oppmerksomhet. Oppdraget gjelder for 6 måneder og skal vurderes etter 3 måneder mht de eventuelle fremskritt som er oppnådd i forhold til mandatet.

Det arbeides nå for å få jugoslaviske myndigheter til å akseptere et OSSE nærvær og en Gonzales-misjon.

Utenriksdepartementet, 24. mars 1998

Lagt inn 25 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen