Historisk arkiv

Utenriksminister Vollebæk til giverlandsmøte i Washington 30.11.98.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 149/98

Utenriksminister Vollebæk til giverlandsmøte i Washington 30.11.98

Utenriksminister Knut Vollebæk reiser til Washington kommende søndag for å delta på giverlandsmøtet i Washington 30.11. Møtet er en oppfølging av den siste fredsavtalen mellom Israel og palestinerne. Det er USA, i forståelse med Norge som leder av den internasjonale giverlandskomiteen (AHLC), som arrangerer møtet.

Etter en 17 måneder lang periode med nærmest stillstand i fredsprosessen, skapte The Wye River Agreement betydelig fremgang. I avtalen ber partene om at det holdes et giverlandsmøte på ministernivå for å sikre videreføringen av den internasjonale bistanden til Det palestinske området. USA tok på seg oppgaven med å arrangere møtet i samråd med Norge. Norge har siden 1993 vært formann i den internasjonale giverlandskomiteen – Ad hoc liaison committee (AHLC). Som formannskapsland vil Norge, sammen med EU-formannskapet, arrangere et møte på embetsmannsnivå i februar 1999 som oppfølging av det forestående møte i Washington.

I perioden 1993-1998 har Norge bidratt med i overkant av 1,9 milliarder kroner til Det palestinske området. Bistanden fra norsk side vil bli videreført. Det forventes at både USA, EU og andre giverland vil komme med tilsagn om ytterligere støtte til palestinerne under møtet.

Møtet i Washington vil bli åpnet av President Clinton og ledes av utenriksminister Albright. Omlag 40 nasjoner, deltar, deriblant en rekke EU-land, de viktigste land i Midtøsten, Japan og Verdensbanken.

Til redaksjonen:

Utenriksminister Vollebæk vil i lunsjpausen under giverlandsmøtet være tilgjengelig for kommentarer til norske media (tentativt klokken 14.00). I tillegg arrangeres det en pressekonferanse i State Departement etter giverlandsmøtets avslutning, ca. 16:45.

Utenriksdepartementet, 27. november 1998

Lagt inn 30. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen