Historisk arkiv

Vedtak om forhandlinger om forbud mot produksjon av kjernefysisk spaltbart materiale til våpenformål

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 98/98
13. august 1998

Vedtak om forhandlinger om forbud mot produksjon av kjernefysisk spaltbart materiale til våpenformål

- Det er svært gledelig at Nedrustningskonferansen i Genève nå har vedtatt å starte forhandlinger om en avtale som forbyr produksjon av kjernefysisk spaltbart materiale for våpenformål , uttaler utenriksminister Knut Vollebæk. Han viser til at slike forhandlinger var et sentralt element i vedtaket fra den siste tilsynskonferansen for ikke-spredningsavtalen (NPT) i 1995.

Igangsettelse av forhandlinger om en avtale som forbyr produksjon av spaltbart materiale for våpenformål vil være et meget viktig skritt i riktig retning i arbeidet for både ikke-spredning og kjernefysisk nedrustning. Norge har lenge arbeidet aktivt for en snarlig forhandlingsstart. Det har imidlertid først nå vært mulig å komme til enighet blant Nedrustningskonferansens medlemmer, som også inkluderer India og Pakistan.

Utenriksminister Vollebæk sier at han håper at forhandlingene vil resultere i en avtale som vil stoppe videre oppbygging av spaltbart materiale til våpenformål. Dette vil være et første skritt i retning av å skape en mer omfattende ordning for kontroll med slikt materiale. En avtale vil også være et vesentlig steg videre i arbeidet for endelig avskaffelse av atomvåpnene, fremholder utenriksminister Vollebæk.

Lagt inn 13. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen