Historisk arkiv

- President Jeltsins navn varig knyttet til demokratiske reformer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 219/99
Dato: 31.12.1999

Utenriksminister Vollebæk: - President Jeltsins navn varig knyttet til demokratiske reformer

-Som Russlands første folkevalgte president innvarslet Boris Jeltsin en ny epoke i sitt lands historie, uttaler utenriksminister Vollebæk i forbindelse med president Jeltsins avgang. Jeltsin var pådriver for etableringen av Den russiske føderasjon. Han bidro aktivt i utformingen av en ny samfunnsform og nye politiske institusjoner. Hans navn vil bli varig knyttet til demokratiske reformer. Det er verdt å merke seg at maktskiftet som nå finner sted i Russland, skjer på et konstitusjonelt grunnlag, sier utenriksminister Vollebæk.

Han viser til at Jeltsin som president også har vært med på å legge grunnlag for utvikling av en markedsøkonomi i Russland. Under president Jeltsin ble båndene vestover styrket på alle plan. En konstruktiv dialog ble etablert med statsoverhoder i Europa og USA. Han har bidratt aktivt til en nedbygging av gamle fiendebilder og til integrering av Russland i europeiske samarbeidsfora, sier utenriksministeren.

Vollebæk slår også fast at de norsk-russiske forbindelser gjennomgikk en god utvikling i løpet av Jeltsins presidentperiode, markert ved statsbesøkene i 1996 og 1998.

- I ettertid er det lett å se at de oppgavene Jeltsin tok på seg da han tiltrådte som president, ikke lot seg løse raskt og smertefritt, sier utenriksministeren. - Gjennomføring av strukturelle og institusjonelle endringer i økonomi og samfunnsliv er tidkrevende. En rekke samfunnsoppgaver er fremdeles uløste i Russland, og økonomiske vanskeligheter har til tider skapt stor politisk turbulens. Samtidig har krigen i Tsjetsjenia formørket de siste måneder av hans presidentperiode, sier Vollebæk.

Utenriksminister Vollebæk slår fast at Russlands nye president vil stå overfor store oppgaver. - Norske myndigheter regner med at landets ledelse vil videreføre hovedlinjene i den politikk som ble ført av Jeltsin når det gjelder samarbeid med Vesten og reformprosesser innad i Russland. Vi håper også at den nye president snarest vil finne en politisk løsning på konflikten i Tsjetsjenia. Fra norsk side ønsker vi et godt samarbeid med Russlands nye ledelse om videreutvikling av de norsk-russiske forbindelser, uttaler utenriksminister Vollebæk.

Lagt inn 3. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen