Historisk arkiv

Angående 5-års markeringen.President Arafat til Oslo for konsultasjoner om fredsprosessen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 41/99:
Dato: 14. mars 1999

President Arafat til Oslo for konsultasjoner om fredsprosessen

Den palestinske presidenten Yasser Arafat kommer mandag 15. mars til Oslo på kort varsel for å drøfte fredsprosessen i Midtøsten med statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk. Bakgrunnen er at den såkalte 5 års interimsperiode mellom palestinerne og israelerne, slik den er definert i Oslo-avtalene, løper ut den 4. mai i år.

President Arafat har uttalt at det er hans rett å erklære opprettelsen av en palestinsk stat etter denne datoen, men at han vil drøfte med nærstående land hvordan denne situasjonen skal håndteres. President Arafat skal møte President Clinton i Washington i neste uke, men ønsker før dette å ha samtaler med statsminister Bondevik og utenriksminister Vollebæk.

I tillegg står de vanskelige sluttstatusforhandlingene, som blant annet vil dreie seg om bosetninger, Jerusalems status, flyktningenes situasjon og de endelige grenser, for døren. Norge har sagt seg villig til fortsatt å bistå partene i de videre forhandlinger.

President Arafat, som har vært i Norge tre ganger siden mai i fjor, ble invitert av statsminister Bondevik til Oslo under statsministerens reise i regionen i februar.

Lagt inn 15. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen