Historisk arkiv

Avtale om traktatsuksesjon mellom Norge og Kroatia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 27/1999
Dato: 1. mars 1999

Avtale om traktatsuksesjon mellom Norge og Kroatia

Oppløsningen av Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia (SFRJ) har nødvendiggjort en avklaring av det avtalerettslige forholdet mellom Norge og de stater som har utgått fra SFRJ, herunder Kroatia. Kroatia ble anerkjent av Norge 15. januar 1992.

Norges prinsipielle utgangspunkt er at de bilaterale avtalene mellom Norge og SFRJ ikke gjelder i forhold til noen av etterfølgerstatene. Regjeringen har derfor i dag besluttet å inngå egen avtale med Kroatia om hvilke av de tidligere avtalene som fortsatt skal gjelde for Kroatia.

Følgende avtaler vil bli videreført: Avtale om sosial sikkerhet med tilhørende protokoll undertegnet i Beograd 22. november 1974 skal anvendes midlertidig inntil den avløses av ny avtale eller sies opp. Dobbeltbeskatningsavtalen mellom Norge og SFRJ er tidligere gitt midlertidig anvendelse mellom Norge og Kroatia i henhold til særskilt noteveksling. Når det gjelder skipsfart er partene er enige om, som et minimum, å yte hverandre bestevilkårsbehandling.

Norge har tidligere inngått avtale om traktatsuksesjon med Slovenia. Et utkast til en tilsvarende avtale med Den føderale republikk Jugoslavia (FRJ) er oversendt FRJ.

Utenriksdepartementet, 1. mars 1999

Lagt inn 2. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen