Historisk arkiv

Bevegelse i Utenriksdepartementets kulturpresentasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Dato: 14. april 1999

Bevegelse i Utenriksdepartementets kulturpresentasjon

30. april er det verdenspremiere på utstillingen ”Movement” i Museum voor Sierkunst en Vormgeving (Museum of Decorative Arts and Design) i Gent, Belgia. Utstillingen er en presentasjon av Peter Opsviks design.

Peter Opsviks arbeider er gjennomsyret av et helhetlig konsept om kroppens behov for bevegelse, også mens man sitter. Utstillingen fokuserer derfor først og fremst på den fysiske bevegelse. Den starter med å skape forståelse for menneskets kroppsbruk før og nå, og fortsetter med å vise Peter Opsviks ulike forslag til løsninger, nemlig sittemøbler som inspirere til bevegelse og variasjon av stillinger. Det oppfordres også til utprøving av produktene.

Mot slutten av utstillingen blir temaet også den kreative tankes bevegelse, eller håpet om å bevege mentalt. Dette gjelder bl.a. ved Opsviks Cylindra-serie som ligger i grenselandet mellom møbel og skulptur, og hvor det estetiske uttrykket er hovedbudskapet. Gjennom en serie ”lydbilder” – bilder eller lydskulpturer det kan spilles på, settes også andre sanser i bevegelse.

Den kjente danske designer Per Mollerup har uttalt at ”design kan være alt fra ren overlevelse til design for avkobling og nytelse. Mellom disse ytterpunktene finner vi design som gjør dagliglivet lettere. Noen ganger kan man oppfylle alle tre formål samtidig.” Peter Opsvik har gjennom sin filosofi og sin design oppnådd akkurat dette – å skape produkter både til vår fysiske og vår psykiske velvære, samtidig som han representerer norsk kultur og norsk livskvalitet på en original og spennende måte.

Dette er noe av bakgrunnen for at Utenriksdepartementet høsten 1996 tok intiativ til denne utstillingen,som er et samarbeidsprosjekt med designerens produsenter Håg asa, Stokke Fabrikkeer AS og Cylindra AS. Interiørarkitektene Lindberg og Mortvedt har stått for utstillingsdesign og produktutvalg.

Utstillingen åpnes 30. april kl. 1900 i Museum voor Sierkunst en Vormgeving, Jan Breydelstraat 5 i Gent, Belgia hvor den vises frem til 6. juni. Utstillingen åpnes av statssekretær Per Kristian Skulberg, Kulturdepartementet.

Lydbildene demonstreres åpningshelgen i form av små konserter ved musikerne Helge Lien, Knut Aalefjær og Peter Opsvik. En CD ”Woodwork” med samme musikk-konsept blir lansert i disse dager.

Det avholdes pressekonferanse i forbindelse med utstillingsprosjektet i lokalene til Peter Opsvik AS, Pilestredet 27H (inngang fra St. Olavs gt.), fredag 16. april kl. 1100

Utenriksdepartementet, 14. april 1999

Lagt inn 15. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen