Historisk arkiv

De store industrilandene må gi mer til gjeldslette

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 164/99
Dato: 22. september 1999

De store industrilandene må gi mer til gjeldslette

  • Skal vi finne en varig løsning på de fattige landenes gjeldsproblem må de store industrilandene bidra med sin del av finansieringen, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Hun sendte på vegne av de nordiske og baltiske landene, og sammen med Nederland og Sveits et brev 21. september til regjeringene i G-7-landene med oppfordring om å yte mer til Verdensbankens og IMFs gjeldsletteordning. De nordiske land, Nederland og Sveits har til nå bidratt med 75% av finansieringen av Verdensbankens gjeldsordningsfond. HIPC kommer til å bli et sentralt debatt-tema under Verdensbankens årsmøte i Washington i slutten av september.

De store industrilandene kom på sitt toppmøte i Køln i sommer med en rekke positive forslag til forsterkninger av Verdensbankens og IMFs gjeldsletteinitiativ. De foreslåtte forsterkningene av HIPC vil medføre en dobling av kostnadene ved initiativet. Det pågår nå forhandlinger om hvordan reformene kan settes ut i livet. Finansieringen er imidlertid ennå ikke sikret. Norge har gått sammen med en del likesinnede land for å øke presset på de resterende kreditorlandene for at alle skal bidra med sin del.

  • Forslagene fra G-7-møtet var en betydelig forbedring av HIPC, sier Frafjord Johnson. Vi støtter fullt ut dette initiativet. Det er i tråd med flere av forslagene som ble lagt fram i den norske gjeldsplanen i fjor. Vi kommer imidlertid ingen vei uten finansiering. Fra vår side er vi villige til å yte mer, men det forutsetter at de store landene også øker sin andel.
Lagt inn 22. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen