Historisk arkiv

Eksport av Penguin sjømålsmissiler til Tyrkia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 214/1999
Dato: 20. desember 1999

Eksport av Penguin sjømålsmissiler til Tyrkia

Utenriksdepartementet har i dag innvilget Kongsberg Defence and Aerospace lisens for eksport av 16 Penguin sjømålsmissiler til den tyrkiske marine.

I behandlingen av søknaden som nå er innvilget, er det bl.a. lagt vekt på at den borgerkrigsliknende situasjon som hersket i sørøst-Tyrkia for fem år siden, ikke lenger er til stede. De omfattende tyrkiske militæroperasjonene i Nord-Irak er avsluttet.

Behandlingen av Öcalan-saken er også tillagt vekt. Statsminister Ecevit har gitt uttrykk for at han og hans parti er motstandere av dødsstraff og vil arbeide for at denne straffereaksjonen avskaffes. Dødsdommen mot Öcalan er anket inn for Den Europeiske Menneskrettighetsdomstol i Strasbourg. Tyrkia har ikke fullbyrdet noen dødsstraff siden 1984.

Tyrkia fikk status som kandidatland under EUs toppmøte i Helsingfors tidligere denne måned. Dette vil kunne styrke den positive utvikling som tyrkisk politikk har tatt den siste tiden, bl.a. når det gjelder menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper. Dette hilses velkommen fra norsk side og vil bli fulgt opp i vår menneskerettighetsdialog med Tyrkia.

Regjeringens beslutning om å innvilge eksportlisens innebærer ingen generell tillatelse til salg av forsvarsmateriell til Tyrkia. Eventuelle nye søknader om eksport av slikt materiell vil bli behandlet iht. gjeldende regler for våpeneksport.

Det har ikke vært gitt lisens for eksport av nytt forsvarsmateriell til Tyrkia siden 1995.

Lagt inn 21. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen