Historisk arkiv

Enighet om kvotebytter under Smutthull-avtalen mellom Norge, Russland og Island

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 62 /99
Dato: 13. april 1999

Enighet om kvotebytter under Smutthull-avtalen mellom Norge, Russland og Island

Det er i dag oppnådd enighet mellom henholdsvis Norge – Island og Russland – Island om protokoller under den trilaterale Smutthull-avtalen som utenriksministrene Vollebæk og Ásgrimsson og den russiske viseutenriksminister Sredin ble enige om i Bodø 5. mars 1999.

Under forhandlingene i Moskva har partene fastsatt betingelser for bytte av fiskekvoter og innholdet i disse. Island får en kvote på 4 450 tonn torsk i norsk økonomisk sone nord for

62° N i inneværende år. I tillegg kommer normal bifangst. Norske fiskere vil få adgang til linefiske etter brosme, lange og blålange med en kvote på i alt 625 tonn bunnfisk (500 tonn pluss bifangst) samt 17 000 tonn lodde.

Avtalen og protokollene til avtalen har en varighet på fire år. Den islandske fiskekvoten i Barentshavet vil bli justert i forhold til utviklingen i totalkvoten (TAC) for torsk, som fastsettes av Den norsk-russiske fiskerikommisjon. Den norske loddekvoten vil bli justert i forhold til den islandske kvoten av torsk. Island vil få en tilsvarende kvote fra Russland som fra Norge. Utvekslingen av fiskekvoter bortfaller dersom TAC for torsk i Barentshavet er under 350 000 tonn. Island forplikter seg videre til ikke å fremsette nye torskekrav eller å starte fiske etter lodde i Barentshavet.

I avtalen forplikter partene seg også til å søke å hindre utflagging av fiskefartøyer med sikte på å omgå avtalen. Landing av fangst fra uregulert fiske og anløp i havn av fartøyer som fisker uregulert, vil heller ikke bli tillatt.

Avtalen og protokollene vil tre i kraft så snart de er ratifisert av de tre land. Det er Regjeringens hensikt å legge avtalen frem for Stortinget i inneværende sesjon slik at den kan tre i kraft så snart som mulig.

Norges delegasjon til forhandlingene i Moskva ble ledet av ambassadør Kåre Bryn.

Lagt inn 13. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen