Historisk arkiv

FNs mennesksrettighetskommisjon behandler situasjonen på Øst Timor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 166/99
Dato: 23. september 1999

FNs menneskerettighetskommisjon behandler situasjonen på Øst Timor

Norge støtter forslaget om opprettelse av en internasjonal undersøkelseskommisjon for Øst-Timor, sier menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson. Kommisjonen skal samle inn og vurdere beviser for tilfeller av grusomheter og massive menneskerettighetsbrudd som har funnet sted. Det er viktig at de skyldige i slike grusomheter som det er rapportert om blir stilt til ansvar for sine ugjerninger.

Forslaget vil bli drøftet på en spesialsesjon i FNs Menneskerettighetskommisjon som starter i dag i Genève. Norge er for tiden medlem i kommisjonen. Spesialsesjonen trer sammen etter oppfordring fra Portugal. Grunnen er rapportene om de grusomheter og massive menneskerettighetsbrudd som sivilbefolkningen er blitt utsatt for etter at de, med overveldende majoritet, stemte for uavhengighet fra Indonesia i en folkeavstemming 30. august.

Fra norsk side vil man også be om at Menneskerettighetskommisjonens spesialrapportører for utenrettslige, summariske og vilkårlige henrettelser, for tortur og for vold mot kvinner samt FNs Generalsekretærs spesialrepresentant for internt fordrevne, får reise til området

Fra norsk side er det hittil i år gitt om lag 40 millioner kroner i bistand til Øst Timor, i første rekke som humanitær hjelp, men også som støtte til demokrati- og menneskerettighetsprosjekter. I tillegg er det satt av 10 millioner kroner til bistand til gjenoppbygging, bl.a gjennom FN-systemet.

Lagt inn 24. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen