Historisk arkiv

Forskrift om særlige tiltak mot Den føderale republikken Jugoslavia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 134/1999
Dato: 6. august 1999

Forskrift om særlige tiltak mot Den føderale republikken Jugoslavia

Regjeringen har i dag vedtatt forskrift til gjennomføring av fullmaktsloven av 25. juni 1999 nr. 43 om særlige tiltak mot Den føderale republikken Jugoslavia (FRJ).

Til tross for at situasjonen i Kosovo har endret seg vesentlig den senere tid har både EU og FN inntil videre valgt å opprettholde de iverksatte tiltak mot FRJ som Norge og andre land har sluttet seg til. President Milosevic og hans regime sitter fortsatt ved makten, og det opprettholdes et internasjonalt press på myndighetene i landet med sikte på en demokratisk og fredelig utvikling i området. Forskriften innebærer at Norge nå får et tilsvarende rettsgrunnlag som EU i sin tiltakspolitikk overfor FRJ.

Forskriften inneholder et forbud mot salg eller levering av materiell som kan anvendes til undertrykking eller terrorisme, påbud om frysing av midler tilhørende regjeringene i FRJ og Republikken Serbia og forbud mot investeringer i Republikken Serbia eller i formuesgoder tilhørende de nevnte regjeringer utenfor Republikken Serbia, herunder i Norge. Videre inneholder forskriften forbud mot salg eller levering av petroleum og visse petroleumsprodukter samt et forbud mot flygninger mellom Norge og FRJ.

Det er gitt et generelt unntak fra forskriften for den internasjonale militære og sivile tilstedeværelse i FRJ etablert i henhold til FNs sikkerhetsråds resolusjon 1244/99. Dette betyr at bl.a. KFORs virksomhet ikke berøres av forskriften.

Utenriksdepartementet er gitt fullmakt til å dispensere fra forbudene og til å endre, suspendere eller oppheve forskriften slik at endringer kan foretas raskt og på en fleksibel måte i lys av den politiske utvikling i FRJ.

Forskriften trer i kraft straks.

Utenriksdepartementet, 6.august 1999

Lagt inn 6. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen