Historisk arkiv

Fredsavtalen i Sierra Leone: Norsk humanitær bistand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 119/1999
Dato: 8. juli 1999

Fredsavtalen i Sierra Leone:

Norsk humanitær bistand

Utenriksdepartementet vurderer norsk humanitær bistand for å støtte opp om fred og forsoning i Sierra Leone. Flyktninger, menneskerettighetstiltak og barnesoldater vil bli prioritert.

Etter seks uker med forhandlinger ble regjeringen i Sierra Leone og Revolutionary United Front (RUF) 7. juli enige om en fredsavtale, som ble undertegnet i Lomé, Togo. Avtalen markerer forhåpentlig avslutningen på en åtte år lang borgerkrig og omfattende overgrep mot sivilbefolkningen i landet.

Det er avgjørende at fredsavtalen raskt settes ut i livet, slik at det humanitære bistandsarbeidet kan komme i gang for alvor. Utenriksdepartementet ser nå på hvordan vi fra norsk side kan bruke vår humanitære bistand til å støtte opp om gjennomføringen av fredsavtalen.

Utenriksdepartementet har hittil i år gitt 42 millioner kroner i støtte til humanitære hjelpetiltak i de vest-afrikanske landene Sierra Leone, Liberia og Guinea. På grunn av de langvarige konfliktene i Sierra Leone og Liberia er de humanitære behovene svært store.

Det blir særlig lagt vekt på å støtte flyktninger og internt fordrevne, samtidig som det gis støtte til tiltak for å rehabilitere demobiliserte soldater. For å bidra spesielt til forsoningstiltak i Sierra Leone er det avsatt 3,8 millioner kroner til et FN fond for Sierra Leone. Disse midlene er øremerket menneskerettighetstiltak og tiltak rettet mot barnesoldater.

Den norske humanitære bistanden til landene er kanalisert via FNs høykommissær for flyktninger og FNs kontor for koordinering av humanitær bistand. I tillegg har Flyktningerådet, Norges Røde Kors, Caritas Norge, Kirkens Nødhjelp, Care Norge og FORUT (Solidaritetsaksjon for utvikling) også mottatt støtte til sitt humanitære hjelpearbeid i regionen.

Utenriksdepartementet, 8. juli 1999

Lagt inn 9. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen