Historisk arkiv

Giverlandsmøte for fredsforhandlingene i Sudan i Oslo 6. og 7. september

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 147/1999
Dato: 3. september 1999

Giverlandsmøte for fredsforhandlingene i Sudan i Oslo 6. og 7. september

Etter initiativ fra utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson møtes representanter for 12 giverland og fredsmeglerne i Sudan-konflikten i Oslo 6. og 7.september. Hensikten med møtet er å få avklart spørsmål i forbindelse med opprettelsen av et forhandlingsekretariat. Til nå har partene møtt hverandre én til to ganger i året. Med et permanent forhandlingsapparat vil forhandlingene kunne foregå på mer kontinuerlig basis.

Fredsmeglingen foregår i regi av den regionale organisasjonen IGAD, og er ledet av Kenya. IGAD omfatter det fleste landene i Nordøst-Afrika. Fra IGAD deltar Eksekutivsekretær, Dr. Tekeste Ghebray og den kenyanske sjefsmegleren, ambassadør Daniel Mboya på møtet.

Krigen i Sør Sudan har foregått siden 1983, og har til nå krevd livet til anslagsvis 2 millioner mennesker, 4 millioner mennesker fra den sørlige regionen lever som internt fordrevne i Sudan, mens ca. 400.000 er flyktninger i nabolandene. Krigshandlinger og en naturkatastrofe utløste i 1998 en av de største humanitære hjelpeaksjoner i Sør- Sudan. Totalt brukte det internasjonale samfunn ca. 3 milliarder kroner på humanitær assistanse til denne regionen i fjor.

Det Kgl. Utenriksdepartement, 3.september 1999

Lagt inn 6. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen