Historisk arkiv

Internasjonalt møte om fredsprosessen i Sudan i Oslo 10. mars

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 38/99
Dato: 8. mars 1999

Internasjonalt møte om fredsprosessen i Sudan i Oslo 10. mars

Krigen i Sudan, og bestrebelsene for å skape grunnlag for en fredsløsning på den over 15 år lange og blodige konflikten i landet, vil stå i fokus når representanter for 19 land, EU og flere FN organisasjoner onsdag 10. mars møtes til drøftelser på Holmenkollen Park Hotel.

Det er Sudan-komitéen i giverlandsgruppen IGAD Partners Forum (IPF), som ledes av Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, som denne gang møtes i Oslo. Hovedformålet med møtet er å drøfte tiltak for å skape mer fremdrift i den pågående fredsprosessen i Sudan innen rammen av den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD (Inter-Governmental Authority on Development). Det tas bl.a. sikte på etablere et permanent sekretariat og støtteapparat for fredsforhandlingene. Det er Kenya som leder Sudan-forhandlingene i regi av IGAD. Også den humanitære situasjon, og spørsmålet om en mer varig og omfattende våpenhvile i Sudan, vil stå sentralt på møtet.

Som følge av krigshandlingene ble Sør-Sudan i fjor påny rammet av en omfattende hungerkatastrofe. Dette gjorde det nødvendig for det inter-nasjonale samfunn å iverksette en av de største humanitære nødhjelps-operasjonene som noen gang har funnet sted. Norge bidro i 1998 med nærmere 120 mill. kr. i humanitær bistand til Sudan.

Det er bred enighet om at det bare er gjennom en stans i krigshandlingene at det vil være mulig å unngå nye tilsvarende humanitære katastrofer i Sudan. Derfor er også de internasjonale anstrengelsene for å skape grunnlag for en slik fredsløsning i senere tid blitt intensivert. Giverlandsgruppen IGAD Partners Forum spiller her en sentral rolle i nært samarbeid med FN. Som leder for denne gruppen gjennomførte utviklingsminister Frafjord Johnson i januar d.å. sammen med den italienske vise-utenriksminister, senator Rino Serri, en reise i Sudan og Kenya for samtaler med den sudanske regjering og opprørsbevegelsen SPLM/A. Møtet i Oslo er en oppfølging av disse samtalene.

FNs spesialutsending for humanitær bistand til Sudan, ambassadør Tom Vraalsen, vil også delta på møtet, sammen med bl.a. FNs visegeneralsekretær med ansvar for politiske spørsmål, Sir Kieran Prendergast.

Pressen vil ha adgang til den offisielle åpningen av møtet onsdag 10.mars kl. 10.00 i Sagarommet, Holmenkollen Park Hotell Rica. I tillegg vil det bli gitt en briefing for pressen umiddelbart etter avslutningen av møtet ca. kl. 16.30.

Det Kgl. Utenriksdepartement, 8. mars 1999

Lagt inn 9. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen