Historisk arkiv

Lettelser i tiltakene mot Jugoslavia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 194/1999
Dato: 29. oktober 1999

Lettelser i tiltakene mot Jugoslavia

Utenriksdepartementet har vedtatt endringer i forskrift om særlige tiltak mot Den føderale republikken Jugoslavia (FRJ).

Endringene legger til rette for at det kan gis fritak fra de gjeldende forbud om flygninger mellom de to land og salg av petroleum fra Norge, til fordel for Montenegro og Kosovoprovinsen. Denne oppmykningen er gjennomført for å skåne Kosovoprovinsen og Montenegro for enkelte av de tiltak som i første rekke er ment å ramme President Milosevic og hans regime.

Til tross for at situasjonen i Kosovo er vesentlig endret etter at fredsavtalen ble inngått i juni, har både FN og EU inntil videre valgt å opprettholde tiltak mot den føderale republikken Jugoslavia. Norge og andre land har sluttet opp om dette. President Milosevic og hans regime sitter fortsatt ved makten og utøver en politikk i strid med gjeldende FN-resolusjoner. Menneskerettighetene krenkes regelmessig. President Milosevic og flere av hans nærmeste kollegaer er dessuten tiltalt for Den internasjonale domstolen for det tidligere Jugoslavia. For å fremme en demokratisk og fredelig utvikling i området er det derfor bred enighet om at det er nødvendig å opprettholde et internasjonalt press på myndighetene i landet.

Forskriften innebærer at Norge opprettholder et tilsvarende rettsgrunnlag som EU i sin tiltakspolitikk overfor FRJ. Forskriften trer i kraft straks.

Utenriksdepartementet, 29. oktober 1999.

Lagt inn 29. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen