Historisk arkiv

Lovforslag om særlige tiltak mot Den føderale republikken Jugoslavia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 96/99
Dato: 28. mai 1999

Lovforslag om særlige tiltak mot Den føderale republikken Jugoslavia

Regjeringen har i dag besluttet å legge frem for Stortinget en odelstingsproposisjon om lov om særlige tiltak mot Den føderale republikken Jugoslavia (FRJ). Siktemålet med loven er å gi det nødvendige rettslige grunnlag for å iverksette slike tiltak. Det var under NATOs toppmøte i Washington 23.-24. april 1999 enighet om at allierte regjeringer ville iverksette ytterligere tiltak for å begrense Beograd-regimets handlefrihet. Slike tiltak skulle inkludere en styrking av de økonomiske sanksjoner og en petroleumsboikott av FRJ.

Etter lovforslaget får Regjeringen fullmakt til å hindre salg og forsyning av petroleum og petroleumsprodukter, og til å iverksette ytterligere tiltak mot FRJ. EU har allerede iverksatt en rekke økonomiske tiltak mot FRJ, bl.a. en petroleumsembargo, og det ventes at disse tiltakene blir skjerpet om kort tid.

Regjeringen får etter lovforslaget videre fullmakt til å overlate håndhevelsesmyndighet overfor norskregistrerte skip til utenlandske militære fartøyer i forbindelse med et alliert kontrollregime for å hindre at petroleum, petroleumsprodukter og våpen innføres til FRJ. Det blir også foreslått å gi fullmakt til at norske militære fartøyer kan delta i et slikt kontrollregime.

Lagt inn 28. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen