Historisk arkiv

Møte i ”Vennegruppen for Albania” i Wien 24. februar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 24/99
Dato: 23. februar 1999

Møte i ”Vennegruppen for Albania” i Wien 24. februar

Vennegruppen for Albania (”Friends of Albania”) møtes på embetsmannsnivå i Wien 24. februar. Gruppen står under felles ledelse av det norske OSSE-formannskap og det tyske EU-formannskap. Fra OSSE-formannskapets side ledes møtet av ambassadør Kim Traavik. Ved møtets innledning vil den ha konsultasjoner med en albansk delegasjon ledet av utenriksminister Paskal Milo. Gjennom konsultasjonene vil Gruppen bli orientert om hvilke prioriteringer som etter albanske myndigheters syn bør ligge til grunn for den videre bistand til landet.

På møtet i Wien vil Vennegruppen drøfte framtidige prioriteringer for bistanden. Det bør etter norsk syn legges stor vekt på prosjekter som bidrar til å økt stabilitet, demokratisering og økonomisk vekst. Bekjempelse av kriminalitet og korrupsjon er en hovedoppgave. Norge har i den forbindelse sekondert førstestatsadvokat Walter Wangberg fra Hordaland Statsadvokatembeter. Wangberg skal lede en internasjonal gruppe som skal overføre kunnskap om etterforsknings-metoder og –prosedyrer til det albanske riksadvokatembete. Dette vil etter norsk syn være et vesentlig bidrag til oppbygging av en rettsstat i Albania.

Vennegruppen ble etablert etter opptøyene i Tirana i september 1998. Formålet med samarbeidet er å samordne bistand, sikre at det internasjonale samfunn taler med en stemme og påvirke albanske myndigheter til å gjennomføre nødvendige reformer. Samtidig legges det vekt på at albanske myndigheter har det overordnede ansvar for utviklingen i landet.

Resultatet av Vennegruppens innsats til nå er positive. Under koordinering av OSSEs nærvær i Tirana er det opprettet en rekke spesialiserte grupper som dekker alle de viktigste reformområder. Derved sikres god utnyttelse av bistandsressursene, og unødig dobbeltarbeid unngås.

Utenriksdepartementet, 23. februar 1999

Lagt inn 24. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen