Historisk arkiv

Norge, Kina og Canada arrangerer felles konferanse om menneskerettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 129/99
23. juli 1999

Norge, Kina og Canada arrangerer felles konferanse om menneskerettigheter

Norge er sammen med Kina og Canada vertsskap for en større konferanse om menneskerettigheter i Qingdao i Kina 26. - 27. juli. Konferansen vil samle deltakere fra en rekke asiatiske land, herunder India, Indonesia, Bangladesh, Malaysia, Pakistan og Sør-Korea.

Utenriksminister Knut Vollebæk ser konferansen som et konkret resultat av det norsk-kinesiske samarbeidet om menneskerettigheter og rettsstaten. Det faktum at Kina er medarrangør av konferansen tolker han som et genuint kinesisk ønske om å skape økt forståelse for betydningen av rettsstaten og bidra til å etablere en internasjonal standard for gjennomføring av menneskerettigheter.

Konferansen har fire hovedtemaer; ytringsfrihet, arbeidstakerrettigheter, minoritets-retter og implementeringen av de to internasjonale FN-konvensjonene om hhv. økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, og sivile og politiske rettigheter.

Temaene for Qingdao-konferansen er i stor grad sammenfallende med hva som ble drøftet under den norsk-kinesiske rundebordskonferansen om menneskerettigheter som nylig ble avholdt i Oslo. Sånn sett vil den forestående konferansen i Kina være et nyttig supplement til et arbeid vi finner ytterst viktig for å få satt menneskerettigheter på dagsorden i den asiatiske region, sier Vollebæk.

Den første såkalte plurilaterale konferanse om menneskerettigheter ble holdt i Canada i fjor. Årets konferanse er den andre i rekken og den første der Norge står som med-arrangør.

Blant innlederne på konferansen er direktør Asbjørn Eide fra Institutt for menneske-rettigheter.

Lagt inn 26. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen