Historisk arkiv

Norge avsto under avstemningen i FN over 7-landsresolusjonen om kjernefysisk nedrustning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 197/1999
Dato: 9. november 1999

Norge avsto under avstemningen i FN over 7-landsresolusjonen om kjernefysisk nedrustning

Norge avsto i dag sammen med en rekke ikke-kjernevåpenstater i NATO og Europa under avstemningen i FNs generalforsamling over den såkalte 7-landsresolusjonen om kjernefysisk nedrustning.

-Vi deler resolusjonens hovedmålsetting om en kjernevåpenfri verden og dens vektlegging av behovet for ny bevegelse i nedrustningsarbeidet. Men vi synes ikke resolusjonen har fått en form som er egnet til å skape nødvendig bredde og bidra til ønsket fremgang i dette arbeidet, sier utenriksminister Knut Vollebæk.

Han viser til at det fra norsk side er ført en aktiv dialog med forslagsstillerne, men uten at dette har ført til de endringer i teksten som man fra norsk side mente var nødvendig for å kunne stemme for resolusjonen.

  • Resolusjonen nevner heller ikke i år India og Pakistans prøvesprengninger i klare ordelag. Dette er utilfredsstillende og ubalansert. Fjorårets kjernefysiske tester i Sør-Asia innebar et dramatisk anslag mot ikke-spredningsregimet, fremholder Vollebæk.
  • Som i fjor gir den generelle tonen i resolusjonen inntrykk av at kjernevåpenmaktene ikke tar forpliktelsene til nedrustning alvorlig. En slik holdning bidrar ikke til å bringe nedrustningsarbeidet videre, sier Vollebæk Han sier også at resolusjonens forslag om nye konferanser og prosesser for kjernefysisk nedrustningsarbeidet heller ikke er i samsvar med norsk syn.

Utenriksministeren viser ellers til at Norge fremmer og støtter en rekke andre resolusjoner om kjernefysisk nedrustning og ikke-spredning som er til behandling under årets generalforsamling.

Utenriksdepartementet, 9. november 1999.

Lagt inn 10. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen